Blog Single

04 May

DİJİTAL VATANDAŞLIK EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI

Dijital vatandaşlık eğitimi, günümüzün bağlantılı dünyasında ihtiyaç duyulan temel beceri ve bilgiler ile bunların akıllıca ve anlamlı bir şekilde kullanılmasını sağlayacak değer ve tutumları geliştirmeye çalışan bütüncül bir yaklaşımdır.

Avrupa Konseyi tarafından geliştirilen Dijital Vatandaşlık Eğitimini Destekleyenler Ağı ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Bu kapsamda Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Şubesi Bilişim Teknolojileri İl Koordinatörü yönetiminde “Dijital Vatandaşlık Eğitimi Çalıştayı” gerçekleştirildi.

28-29 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştayda MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü ve Dijital Vatandaşlık Eğitimi Türkiye Koordinatörü Sayın Zeynep Beyza KARAKOÇ’un açılış ve başarı metninin okunmasının ardından programa İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Aydın ACAY’ın açılış konuşmaları ile devam edildi.

İki gün süren çalıştayda Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA)’da yer alan “Dijital Vatandaşlık Eğitimi” ve Dijital Vatandaşlık Eğitimi El Kitabı’ndan yararlanılarak hazırlanan içerikler katılımcı öğretmenlerle paylaşıldı.

Açılışın programının ardından Kars SİBERAY biriminde görevli Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Fatih YÜKSEL ve Hüseyin Küçük ile Bilişim Teknolojileri İl Koordinatörü Gürhan ALAN’ın konuşmacı olarak katıldıkları bir panel düzenledi. Öğleden sonraki kısımda senaryo tabanlı eğitim ile ilk gün tamamlandı. Çalıştayın ikinci gününde “Dijital vatandaşlık yeterlilikleri nelerdir?” sorusu üzerine bir atölye çalışması yapıldı. Yapılan atölyede katılımcı olan 68 öğretmen 10 gruba ayrılarak bu soru üzerine çalıştı. Ulaşılan sonuçlar üzerine öğleden sonra gerçekleştirilen atölye çalışmasında “Paydaşlar kim olmalıdır, nasıl bir rol üstlenmeli, neler yapılmalı?” vb. sorulara cevaplar arandı. Çalıştay, atölyeye katılan 10 grubun sunumlarını yapmasının ardından soru-cevap etkinliği ile tamamlandı.

Çalıştay boyunca Dijital vatandaşlık eğitimi el kitabı, “Teknoloji Çağında Çocuk Olmak”, çocukların sınıf içinde ve sınıf dışında dijital vatandaşlığı yaşamalarını sağlayacak öğrenme hedefleri ve etkinlikler açısından öğretmenlere fikir verdi.

Çalıştayın gerçekleşmesinde önemli katkıları olan Kars İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Aydın ACAY’a ve Bilişim Teknolojileri İl Koordinatörü Gürhan ALAN’a teşekkür eder, bu tarz etkinliklerin üretmek, tüketmek, iletişim kurmak ve başkalarıyla olumlu ve sorumlu bir şekilde ilişki kurmak için dijital araçları kullanabilen bireyler olarak tanımlanan dijital vatandaşların eğitiminde örnek alınabileceğini belirtmek isteriz.

(Visited 310 times, 1 visits today)

Related Posts