Blog Single

10 Eyl

Türkiye Beş Ülkeden Biri Oldu

 

 

Avrupa Konseyi tarafından dijital vatandaşlık eğitim kaynağı olarak  sunulan Digi-Nauts (Sanal Gezginler) serisinin değerlendirme sonuçları açıklandı.

 

Avrupa Konseyi tarafından 2023 yılında yayınlanan dijital vatandaşlık sorunlarını ele almayı amaçlayan  Digi-Nauts(Sanal Gezginler) serisinin etkisini ve kullanılabilirliğini değerlendirmek için, Mayıs-Temmuz 2024 tarihleri arasında 5 farklı ülkede (Fransa, Almanya, İrlanda, Türkiye ve Birleşik Krallık)  4-9 yaş aralığındaki çocuklara sınıfta ve evde 13 oturum düzenlendi.Etki değerlendirme oturumları, Avrupa Konseyi’nin 46 üye ülkesindeki kültürel uyarlanabilirliği değerlendirmek için uygulandı. 9 yaş arası çocukların sınıfta ve evde dijital vatandaş olma pratiği yapmalarını sağlayacak bir video ve etkinlik dizisi 6 dilde mevcut olup 3 dilde (İngilizce, Türkçe, Fransızca) , 5 ülkede 340 çocukla etki testi yapıldı. Raporda ülkemiz, oturumlardaki çocuk sayısıyla  %36,8 dilimle birinci sırada yer aldı.

 

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan ekip tarafından Türkçe dublajları yapılan  Digi-Nauts (Sanal Gezginler) serisinin  (video,çalışma kitabı)  değerlendirme çalışmasını pilot okulumuz Bandırma Cumhuriyet İlkokulu yaptı. Pilot okulumuz bünyesinde (anasınıfı,1.sınıf,2.sınıf ve 3.sınıf öğrencilerinin yer aldığı) toplam 125 öğrenciye  oturumlar yapıldı. Değerlendirme çalışmasının sonuç raporları Avrupa Konseyine gönderildi.

 

Çalışma raporu sonucuna göre, küçük yaş grubundaki çocukları sorumlu dijital vatandaşlar olmaları için eğiten öğretmenlerle ebeveynlerin ihtiyaçları ve istekleri hakkında bilgi toplandı. Değerlendirme ayrıca 9 yaş altı çocuklar arasında geri bildirimler ve öğretmenlerin uygulamayı kolaylaştırmalarına yönelik öneriler sağladı. Oturumu yapan öğretmenler tarafından serinin gelecek bölümlerde ve etkinliklerde ele alınmasını istedikleri konularla ilgili pek çok öneri yapıldı.

 

Digi-Nauts (Sanal Gezginler) serisinin değerlendirme oturumlarının yapılmasını sağlayan pilot okulumuz Bandırma Cumhuriyet İlkokulu  okul müdürü Mustafa AKGÜL’e, Balıkesir il koordinatörümüz Raziye GÜNEŞ’e, oturumları yapan öğretmenlerimiz Cüneyt ERKAYA, Nilüfer DUMAN ve Ömer YURT’a çok teşekkür ederiz.

 

 

 

Digi-Nauts (Sanal Gezginler) serisinin değerlendirme sonuç raporu:

 

Sanal Gezginler Etki Değerlendirme Raporu

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)

Related Posts