Blog Single

10 Kas

İzmir’de Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Dijital Vatandaşlık Eğitimi Projesi

İzmir Koordinatörü Fatma Beyza BAŞ’ın Tübitak 4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Ulusal Destek Programının 2022/1. Döneminde desteklenmeye hak kazanan “Kapsayıcı Toplum İnşasında Dijital Vatandaşlık Eğitimi- KATİDVE” Projesi 31 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında Kınık Mert Öztüre Özel Eğitim Meslek Lisesi’nde gerçekleştirildi.

Kapsayıcı toplum uygulamaları, özel gereksinimli bireylerin kaliteli bir eğitim alabilmeleri, toplumda tüm alanlarda etkin olabilecekleri bir yaşam sürebilmeleri, toplum içerisindeki farklılıkların saygı ve kabul görmesi için gerçekleştirilen uygulamalardır. Bu kapsamda desteklenmeye hak kazanan; “Kapsayıcı Toplum İnşasında Dijital Vatandaşlık Eğitimi” 4008 projesi ile; özel gereksinimli bireylerin topluma entegre olması, hayatın her alanına eşit bir biçimde katılabilmeleri amaçlanıyor. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü KATİDVE projesi ile; İşitme engelli öğrencilerin iletişim bariyerlerini kaldırarak sanal dünyada karşılaştıkları tehditlere karşı farkındalık kazanmalarını ve Dijital Vatandaşlık Becerilerini geliştirmeyi hedefledi.

KATİDVE Projesi; Fatma Beyza Baş yürütücülüğünde, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Murat İnceoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Şahin, Doç.Dr.Ahmet Murat Ellez, Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü İşitme Engelliler ABD. Öğretim Üyesi Elif Akay uzmanlığında, Sertaç Ateş, Süleyman Semih Tüfekçi, Neslihan Yıldırım Çayırcı eğitmenliğinde ve Ahmet Yiğit işaret dili tercümanlığında gerçekleştirildi. Ayrıca Bergama ve Kınık Kaymakamlıkları, Belediyeleri, Kınık Devlet Hastanesi, Bergama Adliyesi, Bergama Aile ve Sosyal Hizmetler Merkezi, İzmir Çalışma ve İş Kurumu Çiğli Hizmet Birimi ve İş Kulübü de destek verdi.

1 Hafta boyunca tasarlanan dijital vatandaşlık 10 etki alanını kapsayan etkinlikler işitme engelli öğrencilerle uygulandı. Bunlar arasında sınıf içi katılım, web 2.0 araçları (Kahoot, Canva, wordcloud gibi), blok tabanlı programlama ile dijital vatandaşlık kazanımları eğlenerek öğretildi. Ayrıca dijital vatandaşlık hizmetleri bağlamında devletin resmî elektronik platformları tanıtılarak gerçek hayatta da birebir uygulamaları gerçekleştirildi. Örneğin e-devlet, hastane işlemleri için e-nabız, mhrs sistemleri öğretildi. Ardından devlet kurumları olan Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne ve Hastaneye ziyaret düzenlendi. Benzer şekilde adli işlemler için UYAP ve KADES uygulamaları öğretildi. İşaret dili ile mahkemede duruşmalar izletildi. Teknolojinin ve eğitimin tarihi gelişimini deneyimlemek için Bergama’da ve İzmir’de olmak üzere 2 müze gezisi düzenlendi. Buralarda mobil teknolojiler kullanılarak öğrencilere yaratıcılık ve medya-bilgi okuryazarlığı uygulamaları gerçekleştirildi. Dolu dolu geçen uygulamalar on-test ve son-testler ile ölçüldü.

KATİDVE TÜBİTAK 4008 Projesi’nin Kınık Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen açılış törenine Kınık Kaymakamı sayın Abdurrahman Çelebi ve Kınık Belediye Başkanı sayın Dr.Sadık Doğruer de katıldı. Kapanış ve sertifika töreni, Kınık Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi. Törene; İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr.Ahmet Murat Ellez ve Prof.Dr.Mustafa Şahin, Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü İşitme Engelliler ABD. Öğretim Üyesi Elif Akay, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mustafa Murat İnceoğlu, Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş, İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Ulaş Kaya, Kınık Belediyesi Meclis Üyesi Behire Tanır, eğitmenler, davetliler, öğrenci ve öğretmenler katıldı.

1 hafta boyunca yapılan etkinlikler, kapanış töreni öncesinde sergilendi. Proje yürütücüsü Fatma Beyza Baş’ın proje sunumunun ardından bir öğrenci hafta boyunca edindiği deneyimleri paylaştı. İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Murat Mücahit Yentür konuşmasına emeği geçenlere teşekkür etmesi ile başladı. Yentür, sosyal, duygusal, akademik gelişimleri desteklenen ve kendilerini daha iyi tanıyan nesil ile geleceğe umutla baktıklarını, güçlerini birlik ve beraberliklerinden aldıklarını ifade etti.

Yentür’ün konuşmasının ardından Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Dijital Vatandaşlık Eğitimini Destekleyenler Ağı Türkiye Koordinatörü Zeynep Beyza Karakoç’un mesajları okuldu ve Avrupa Konseyi Programlar Müdürü Ahmet Murat Kılıç’ın tebrik mesajlarını içeren videosu izlendi. İşaret dili ile gerçekleştirilen bir gösterinin ardından Bergama Kılıç Kalkan Ekibi’nin gösterisi gerçekleşti. Tören, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür’ün proje ekibine ve öğrencilerine sertifikalarını vermesi ile sona erdi.

(Visited 434 times, 1 visits today)

Related Posts