Blog Single

08 Tem

Dijital Vatandaşlık Eğitimini Destekleyenler Ağı Ortak Müfredat Geliştirme Toplantısı 12 Avrupa Konseyi Ülke Temsilcisi ile Gerçekleştirildi

 

Fransa’nın Strazburg şehrinde 24-25 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenen Dijital Vatandaşlık Eğitimini Destekleyenler Ağı Ortak Müfredat Geliştirme Toplantısı,12 Avrupa Konseyi üye ülke temsilcisi, Konsey uzmanları ve A.K Proje Koordinatörlerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

2023 yılında yapılan 6. çalışma toplantısında ülkelerden Konseye ortak müfredat geliştirme talebi iletilmişti. Aynı zamanda 2020-2021 döneminde üye ülkelerde Türkiye’nin de katılımıyla DVE ile ilgili toplam 21000 velinin katılımıyla geniş bir Veli Araştırma çalışması gerçekleştirildi. Raporun sonucunda velilerden özellikle kendileri, çocukları ve eğitimciler için ortak bir müfredat çerçevesi oluşturulması isteği görüldü. Bunların ışığında Konsey uzmanları ve ülke temsilcileri ve 200’den fazla organizasyondan kazanımlara yönelik çevrimiçi anket doldurulması istendi. 3 farklı yaş grubuna yönelik kazanımlar yazılmaya başlandı. Bu çalışma toplantısından önce kazanımların yazılmasının çevrimiçi olarak iki aşaması tamamlanmıştı. Bu iki günlük yoğun toplantılarda 10 etki alanına yönelik yazılan kazanımlar gruplar halinde tartışılarak ortak bir müfredat çerçevesi geliştirildi.   

Toplantı ile üye ülkelerin müfredatlarında DVE’nin ne kadar ve nasıl yer aldığı hakkında bilgi sahibi olundu. Türkiye’nin yeni yayınlanan müfredatında DVE’nin farklı dersler altında yer aldığı bilgisi paylaşıldı. Zaten Konsey uzmanları da DVE’nin sadece Bilgisayar ve Yazılım dersinin altında değil de aksine Bakanlığımızın uyguladığı gibi bütün dersleri kapsayan bir müfredat geliştirilmesini istemektedir. Maarif Modelimizde uygulanan sistemde programlar arası bileşenlerin her ders kapsamında ele alınması, A.K’nin DVE uygulama önerileriyle birebir uyuşmakta olduğu görülmüştür.Diğer taraftan bu görüşmeler esnasında DVE ile ilgili olarak diğer ülke temsilcileri ile iletişim ve işbirliğinin geliştirilmesine yönelik planlamalar yapılmıştır. 

Ortak görüşle geliştirilen ortak müfredat çerçevesinin 10 etki alanında altının doldurulması ülkelerden beklenmektedir. Ortak kazanımların sınıflarda pilotlanması ve kazanımlara yönelik etkinlikler, ders planları, oyunlar ve projelerle desteklenmesi hedeflenmektedir. 2025 Avrupa DVE Yılı Kutlamalarına bu çalışmaların yetiştirilmesi üye ülkelerden istenmektedir. Son aşamada bu ortak müfredat çerçevesinin kurulacak web sitesi ve geliştirilerek bir uygulama ile uygulanabilir ve kolay ulaşılabilir olması planlanmaktadır.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Related Posts